Translate

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

"Παραμύθι χωρις Σύνορα".Σεμινάρια Αγωγής Υγείας για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας






Στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγωγής  Υγείας η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας με πρωτοβουλία της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων  Θάλειας Καλαμπαλίκη και τη συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  Εύβοιας    οργάνωσαν δυο σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.
Στα σεμινάρια έγινε για πρώτη φορά στην Εύβοια παρουσίαση και επεξεργασία με βιωματικές μεθόδους του εγκεκριμένου πρωτότυπου υλικού πρόληψης «Παραμύθι  χωρίς  σύνορα » που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Πρόκειται για ένα λειτουργικό και εύχρηστο εργαλείο που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης,  πολυπολιτισμικής και πολυδιάστατης ελληνικής σχολικής πραγματικότητας.

Ως εργαλείο πρόληψης, το παραμύθι αποσκοπεί στο να προσεγγίσουν τα παιδιά, με βιωματικό τρόπο, ζητήματα όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, τα συναισθήματα, η επικοινωνία, η συλλογικότητα, η συνεργασία, η  διαχείριση κρίσεων, η λήψη αποφάσεων, η επίλυση  συγκρούσεων, η ατομική και η κοινωνική ευθύνη κ.ά. συμβάλλοντας έτσι στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους. Στο συγκεκριμένο υλικό με αφορμή την ιστορία έξι ζώων δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά, μέσα από το συμβολισμό και τους μηχανισμούς της ταύτισης και της προβολής, να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους και να διαπραγματευτούν  θέματα που τα απασχολούν στην καθημερινότητά τους, ασκώντας παράλληλα, με ευχάριστο τρόπο, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Εισηγήτριες –Εμψυχώτριες των  σεμιναρίων ήταν  οι:
- Καλαμπαλίκη Θάλεια, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της  Διεύθυνσης   Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης  Ευβοίας
              - Ευθυμιάδου Ελένη , Κοινωνιολόγος  του Κέντρου
    - Ακριώτη Φραντζέσκα , Ψυχολόγος του Κέντρου
    - Κίσσα Μαρία , Ψυχολόγος του Κέντρου

Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στο 25ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας με τη συνεργασία των Διευθυντριών των Σχολείων Αγγελικής Φραντζεσκίδου και Κικής Σιέκρη και τα παρακολούθησαν 60 εκπαιδευτικοί.